VAN HELLEMONDSTRAAT 5 1701 ER Heerhugowaard

Informatie praktijkondersteuner huisartsen voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)

ZORG VOOR DE GEESTELIJKE GEZONDHEID EN WELZIJN IN DE HUISARTSENPRAKTIJK

Hoe gaat dat in zijn werk? Op ons huisartsencentrum werkt een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg, ook wel POH-GGZ genaamd.

De POH-GGZ richt zich op het ondersteunen van de huisarts bij een optimale behandeling, consultatie of door en terug verwijzing van patiënten met klachten zoals:

  • somberheid;
  • depressiviteit;
  • angst;
  • rouwverwerking;
  • spanningsklachten.

De POH-GGZ zal u snel, laagdrempelig en in uw huisartsen praktijk de juiste hulp kunnen bieden bij uw klachten. De POH-GGZ heeft korte lijnen en regelmatig overleg met uw huisarts

HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

Tijdens het eerste gesprek brengt de POH-GGZ met u uw klachten en vragen in kaart en bepalen jullie samen wat u nodig heeft qua ondersteuning of behandeling. De POH GGZ kan dus helpen door:

  • het verhelderen van problemen;
  • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
  • het geven van advies over behandeling en verwijzing naar maatschappelijk werk, psycholoog, online-therapie of GGZ – instelling.
  • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk door de POH GGZ.
  • nazorg na behandeling in de GGZ. De POH GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat hij of zij niet met anderen praat over de zaken die u vertelt.

HOE MAAKT U EEN AFSPRAAK BIJ DE POH GGZ?

U kunt met uw huisarts bespreken of een gesprek met de POH-GGZ voor u zinvol kan zijn. Indien dat het geval is, wordt u door de huisarts of door de doktersassistent(e) een eerste gesprek ingepland. Na het eerste gesprek (intake) zal de POH-GGZ u en uw huisarts adviseren over een vervolgtraject.

AFZEGGEN VAN EEN AFSPRAAK

Bij verhindering verzoeken wij u dringend dit minimaal één dag van te voren aan de dokter[1]assistente door te geven en een nieuwe afspraak te maken. Indien u te laat afzegt of absent blijft op een gemaakte afspraak kan dit bij u in rekening worden gebracht. Tevens kan uw absentie gevolgen hebben voor de voortgang van uw behandeling

KOSTEN

Behandelingen van een POH-GGZ vallen onder de huisartsenzorg en daarmee onder verzekerde zorg. Aan de gesprekken met een POH-GGZ zijn geen kosten verbonden; de gesprekken met een POH GGZ zijn vrij van eigen risico. Echter, indien u vanuit uw huisarts of uw POH-GGZ wordt doorverwezen naar de generalistische basis-ggz (GB-GGZ) of gespecialiseerde GGZ (S-GGZ), is het mogelijk dat u hiervoor een eigen risico moet betalen

VRAGEN EN SUGGESTIES

Behandelingen van een POH-GGZ vallen onder de huisartsenzorg en daarmee onder verzekerde zorg. Aan de gesprekken met een POH-GGZ zijn geen kosten verbonden; de gesprekken met een POH GGZ zijn vrij van eigen risico. Echter, indien u vanuit uw huisarts of uw POH-GGZ wordt doorverwezen naar de generalistische basis-ggz (GB-GGZ) of gespecialiseerde GGZ (S-GGZ), is het mogelijk dat u hiervoor een eigen risico moet betalen. Indien u na het lezen van deze folder nog vragen of suggesties heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts of de POH-GGZ.